Langharige Jack Russel

Langharige Jack Russel terriërs verharen niet, althans niet zoveel als de kortharige. De korte haren hebben de neiging om zich ook aan alles vast te klampen. Als je een kortharige Jack Russel hebt of overweegt, wees dan bereid om je kleren, meubels en autostoelen voortdurend met kleine witte haren te laten bedekken. Serieus, ze komen overal. Aan de andere kant hebben langharige Jack Russels de neiging om meer dode bladeren en ander vuil te verzamelen terwijl je terriër zijn dagelijkse gang gaat. Dus, simpel gezegd, kort haar betekent meer rommel in het huis, en lang haar betekent meer rommel in de vacht van je terriër.

Er is dus eigenlijk geen beste optie wanneer je liever geen vuil hebt rondom en in het huis, zowel de lang harige Jack Russel als de kortharige terriër brengen vuil en rommel met zich mee. Een vacht is zeer vergelijkbaar met een gladde vacht, maar heeft sporen van haar op het hoofd, gezicht, benen of lichaam. Een gebroken vacht heeft minimale aanpassingen nodig om klaar te zijn voor de showring. Ze zullen over het algemeen alleen snel opgeruimd moeten worden. Een gebroken vacht mag niet zacht zijn – het moet hard zijn om bescherming te bieden tegen de elementen. Hoe kan je de langharige jack russel het beste verzorgen?

langharige jack russel

Verzorging langharige Jack Russel

Je moet het haar van de langharige Jack Russel verzorgen, anders zal het haar lang en ruig worden en uit de hand lopen. De methode voor het verzorgen van langharige Jack Russels is tijdrovender en delicater dan het verzorgen van de kortharige Jack Russels. Je moet het haar van een Jack Russel niet knippen. Het knippen verandert de textuur van de vacht, waardoor deze zachter wordt – een Jack Russels vacht wordt verondersteld stevig en pezig te zijn. Dat gezegd hebbende, denk je misschien dat een zachtere vacht perfect zou zijn voor een huisdier. Houd er echter rekening mee dat het knippen ook de kleur van de aftekeningen van de terriër kan vervagen. Het is belangrijk om de verzorging van de vacht als pup al te beginnen. Zo kan je langharige Jack Russel als pup al wennen aan het idee van de vachtverzorging en zo gaat het steeds makkelijker worden

Vachtverzorging langharige jack russel

De verzorging van je langharige Jack Russel moet worden gedaan op een tafel om te voorkomen dat je moet bukken en last van je rug krijgt. Je hoeft niet al te veel dingen te kopen om de vacht van je Jack Russel te verzorgen. Loop eerst door de vacht met een kam om losse haren te verwijderen. Gebruik je duim en wijsvinger om de haren te plukken. Begin met de haren die het verst uitsteken. De haren moeten er gemakkelijk uitkomen en het plukken mag de hond geen pijn doen. Herhaal dit tot de hond er netjes uitziet. Je kunt een rubberen vingerhoed kopen en andere vachtverzorgingshulpmiddelen om te helpen en je langharige Jack Russel weer een nette vacht te geven.

Karakter langharige Jack Russel

Afgezien van deze factoren is er geen verschil tussen langharige Jack Russells en kort haar. Ze zijn allebei even vriendelijk en beminnelijk – en ze zijn net zo waarschijnlijk kleine maniakken. Hij gedijt op structuur en routine, maar de trainingen moeten kort en bondig zijn om zijn interesse vast te houden. Herhaling verveelt hem. Een echte Jack Russel is vriendelijk en aanhankelijk, nooit verlegen. Zoals elke hond hebben Jack Russels een vroege socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je Jack Russell-Puppy opgroeit tot een goed gevormde hond met leuke karaktereigenschappen.

Langharige jack russel opvoeden

Voor meer informatie over het opvoeden of verzorgen van de langharige Jack Russel raden we het volgende handboek aan

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden