Jack Russel black and tan

De black en tan Jack Russel is geen apart ras Jack Russel, maar het zijn eigenlijk kruisingen tussen een Jack Russel en een hond met een donkere vacht. Deze honden hebben dus nooit alle kenmerken van een Jack Russel. Een gouden tip: betaal nooit honderden euro’s voor deze black en tan Jack Russels. De naam black en tan is zonder meer misleidend. Wel kunnen er zeer mooie black en tan hondjes uit de fok tevoorschijn komen. Uitgaande van ras-standaarden moet de witte vacht als kleur bij een black en tan Jack Russel dominant aanwezig zijn. Black & Tan kleuren zijn dan dus alleen vlekken in de witte vacht. Hoe meer Jack Russel er in de kruising zit, hoe meer het karakter van de Jack het voortouw zal nemen. Informeer dus goed voor dat je een black en tan Jack Russel koopt hoeveel Jack Russel er in de kruising zit zodat je het karakter kunt bepalen. 

Kleuren Jack Russel black en tan 

Een “Black and Tan” Jack Russell verwijst naar een specifiek vachtpatroon binnen het ras Jack Russell Terriër. Bij een Black and Tan Jack Russell is de vacht meestal samengesteld uit twee hoofdkleuren:

  1. Zwart: Dit verwijst naar de primaire lichaamskleur, waarbij het grootste deel van de vacht zwart is.
  2. Tan: De tan-kleur is meestal aanwezig op het gezicht, de wenkbrauwen, de wangen, de borst, de poten en soms op de benen. De tan-kleur verschijnt vaak als markeringen en kan variëren van licht tan tot dieper, roodachtig bruin.

Deze twee kleuren samen geven de hond zijn kenmerkende “Black and Tan” uiterlijk. Het vachtpatroon wordt meestal vergezeld door een witte vacht of witte markeringen op het lichaam. Het is belangrijk op te merken dat de Jack Russell Terriër in verschillende vachtkleuren en patronen voorkomt, en de “Black and Tan” variëteit is een van de vele mogelijke kleurcombinaties binnen dit ras.

Black en tan Jack Russel kopen

Is het verstandig een black en tan Jack Russel te kopen? Vaak worden Jack Russels te koop aangeboden als black en tan Jack Russels. Het is belangrijk te weten dat deze hondjes geen echte Jack Russels zijn, aangezien ze als hondenras niet officieel erkend zijn. Ze zouden eigenlijk dus juist goedkoper te zijn dan een echte Jack Russel, zeker duurder. Dit komt doordat de black en tan Jack Russel een kruising is tussen twee honden en kan dus niet raszuiver zijn. Natuurlijk stroomt er vaak wel Jack Russell bloed door de aderen van deze hondjes dus je kan er evenveel van genieten als van een rasechte Jack Russel. Of je erg veel Jack Russel karakter in een black en tan Jack Russel krijgt hangt af van hoeveel procent de Jack Russel met de kruising is meegekomen.  

jack russel black and tan

Het karakter van de black en tan Jack Russel

Zoals hierboven staat vermeldt hangt het karakter van een black en tan Jack Russel erg af van hoeveel Jack Russel eigenschappen meegekomen zijn tijdens het kruisen en met welk ras er gekruist is. Heb je een black en tan met in de bloedlijn veel echte Jack Russel eigenschappen en karakter, dan kan de kruising ook aardig wat karaktereigenschappen van de Jack Russel hebben geërfd. Een van zijn specifieke karakter kenmerken is dat Jack Russels vrij druk zijn.  Een Jack is van nature een jachthond die elke gelegenheid benut om op de loer te liggen wanneer hij een een mogelijke buit in de buurt ziet. Een wandeling maken met je Jack Russel kan je best vaak en lang doen zodat hij zijn energie kwijt kan. Deze eigenschappen zouden bij een black en tan Jack Russel kruising niet veel anders zijn. 

Werk koppigheid niet in de hand en vermijd een harde aanpak

Wie een black en tan Jack Russel wil trainen, zal heel vastberaden te werk moeten gaan. Jack Russels staan bij bekend als karakterkoppen met een eigengereid gedragspatroon en dit zal dus bij een black en tan Jack Russel niet veel anders zijn als er veel Jack Russel in zijn of haar bloed zit. Een harde aanpak werkt bij een Jack Russel alleen maar koppigheid in de hand. Het zijn hele lieve honden waar je alles mee gedaan kan krijgen wanneer je ze op een toegankelijke manier benadert. Pups hebben veel socialisatie nodig dus begin hier vroeg mee wanneer je een black en tan Jack Russel aanschaft. 

Hoe oud wordt de Jack russel black and tan?

De levensduur van een Jack Russell black and tan, ongeacht de vachtkleur, varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, gezondheidszorg, levensstijl en voeding. Over het algemeen hebben Jack Russel in black en tan een levensverwachting van ongeveer 13 tot 16 jaar. Sommige individuen kunnen echter langer leven, terwijl anderen helaas korter leven.

Socialisatie van black en tan Jack Russels

De black en tan Jack Russel is een lief ‘ras’ zolang ze vanaf pup af aan goed zijn gesocialiseerd. Ze zijn lieve honden als je ze tijdens de opvoeding regelmatig de duimschroeven aandraait. Zij laten geen enkele gelegenheid onbetuigd om ondeugende kwajongensstreken uit te halen. Meestal gebruiken ze daar hun charmes voor om hun slag te slaan. Hun belhamel gedrag tart soms alle verbeelding. Een nieuw aangelegd grasperk kan binnen de kortste keren worden omgeploegd tot een modderplas. Daarnaast kunnen zij zich agressief opstellen tegenover andere soortgenoten van hetzelfde geslacht. Het is dus erg belangrijk om veel tijd in de training en opvoeding van je black en tan Jack Russel te stoppen. Bekijk hier het handboek over de Jack Russel voor .

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden