Jack Russel rasvereniging

Rasverenigingen kunnen een mysterie zijn voor nieuwe Jack Russel eigenaren. Wat doen rasverenigingen? In wezen zijn zij er om hun specifieke ras te promoten, in stand te houden en te verbeteren, hun ras standaard te definiëren en stambomen vast te leggen. Alleen al in Nederland en België zijn er heel erg veel rassenverenigingen voor verschillende dieren. De grootste Jack Russel rasvereniging is de Nederlandse Vereniging Jack Russel terriër.  

Waarom zijn Jack Russel verenigingen van belang?  

Jack Russel rasverenigingen zorgen allereerst voor het behoud van het ras standaard. Het behoud van de genenpool van de individuele rassen zorgt ervoor dat ze niet verwateren. Dat de genen blijven bestaan (en bijvoorbeeld via spermabanken kunnen worden veiliggesteld) en dat uitmuntendheid kan worden opgespoord en eventueel gereproduceerd. Er is al heel wat succesvol gekruist om commerciële eigenschappen in de veeteelt te verbeteren. Dit zonder behoud van het oorspronkelijke DNA zouden toekomstige kansen voor fok en ontwikkeling verloren gaan. Het is dus van cruciaal belang om de oorspronkelijke, echte types te behouden doormiddel van Jack Russel rasverenigingen.  

jack russel rasvereniging

Rasverenigingen en Jack Russel shows 

Naast dat de Nederlandse en Belgische Jack Russel rasverenigingen zorgen voor het ras standaard organiseren ze ook activiteiten. Showen is ook een belangrijke activiteit voor rasverenigingen. Waar leden hun beste kwaliteitshonden tentoonstellen in competitie met andere leden van de rasvereniging; de evenementen brengen de rassen onder de aandacht van het publiek en kampioenschapsrozetten en -bekers zijn felbegeerde onderscheidingen. Voor meer informatie over Jack Russel shows en rasverenigingen klik hier.

Rasverenigingen en jack russel pups 

Het is mogelijk om via een Jack Russel rasvereniging nestjes te vinden om pups uit te kopen. Rasverenigingen werken nauw samen met de individuele jack russel fokkersclubs en proberen hen zo veel mogelijk te promoten en te ondersteunen. Het lijdt geen twijfel dat rassen het het best doen wanneer zij over een betrouwbare collectieve stamboekdienst beschikken. Die er baat bij heeft dat alle rassen samenwerken en dat tegelijkertijd de fokkersclubs goed ondersteund worden. Zodat zij zich kunnen concentreren op de promotie van hun individuele rassen. Hierdoor is een Jack Russel rasvereniging een betrouwbare bron voor goede nestjes. Bij de vereniging kan je ook terecht als je een Jack Russel terriër wil herplaatsen of wanneer je een herplaatser zoekt.  

Lidmaatschap Jack Russel rasvereniging 

Jack Russel Rassenverenigingen verschillen enorm in grootte van lidmaatschap en daardoor van middelen.  Sommige rasverenigingen hebben fulltime betaalde functionarissen die veel energie steken in de marketing en promotie van hun ras en die formidabele hoeveelheden administratief werk verrichten. Veel rasverenigingen hebben vrijwilligers die een honorarium en reiskostenvergoeding krijgen als erkenning voor hun tijdrovende en belangrijke werk ten behoeve van de leden en hun veestapel. Lidmaatschap van de rasvereniging geeft je toegang tot ervaren fokkers van wie je Jack russels kunt kopen en waardevol advies kunt krijgen. Maar ook krijg je toegang tot sociale evenementen, educatieve workshops en trainingen voor jouw Jack Russel terriër.  

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden