Jack Russel parson

Een groot aantal van de meest populaire hondenrassen van vandaag hebben hun oorsprong en afkomst in andere rassen, wat het traceren van de stamboom van je parson Jack Russel erg interessant kan maken. Selectief fokken, opzettelijke uitkruising en gedeelde geografische oorsprong zijn slechts enkele van de factoren die afzonderlijke rassen met elkaar kunnen verbinden en kunnen leiden tot gedeelde kenmerken en overeenkomsten tussen verschillende soorten honden – en dit kan het voor de gemiddelde hondenbezitter moeilijk maken om enkele zeer gelijkaardige rassen uit elkaar te houden. In dit blog alle over de Jack Russel person kruising. 

Jack Russel parson kruising

Als het gaat om honden uit de terriër groepering, zijn de Parson Russell en Jack Russell terriër rassen die een redelijke hoeveelheid aan kruisingen hebben in termen van hun geschiedenis en overeenkomsten – en dit zijn twee rassen die veel mensen een uitdaging vinden om uit elkaar te houden, tenzij je toevallig een hond van het ene of het andere ras bezit of beide rassen vrij goed kent. Beide kleine, pittige terriërs zorgen voor uitstekende huisdieren met de juiste zorg en beheer, en de parson Jack Russell is een van de meest populaire kleine terriër rassen in het Verenigd Koninkrijk – maar kan je een Parson Jack Russel onderscheiden van een Jack Russel, en weet je ook hoe ze verschillen?

jack russel parson

Oorsprong Jack Russel parson 

Zowel de Jack Russell terriër van vandaag als de Parson Russell kunnen hun moderne ras oorsprong terugvoeren naar één man – Parson John Russell, die leefde in het begin van 1800 en selectief fokte met het doel om de perfecte jachtterriër te produceren – een hond die in staat zou zijn om de vossenhonden bij te houden op de jacht, maar nog steeds klein genoeg is om in holen te gaan. Terwijl de Parson Russell honden die het resultaat waren van dit streven geen erkenning kregen voor dominee Russell tijdens zijn leven, noemden de rasclubs na zijn dood het type hond dat hij de Parson Jack Russell terriër had voortgebracht, maar de Tweede Wereldoorlog leidde tot een daling in de fokkerij en het hondenbezit, die het effectieve einde zag van de verdere ontwikkeling. Na de Tweede Wereldoorlog werden kleine terriërs van dit type gewoon bekend als Jack Russells, en pas in de jaren 1980 begonnen terriër liefhebbers opnieuw interesse te tonen in de oorsprong van de honden en hun kern raskenmerken, op welk moment de Kennel Club werd gelobbyd om de Parson Russell te erkennen als een afzonderlijk ras voor de Jack Russell.

Grootte

Als het gaat om maten, is de Parson Russell terriër een iets grotere, grotere hond, met teefjes die ongeveer 33 cm hoog zijn bij de schoft en reuen tot ongeveer 36 cm. Jack Russells, aan de andere kant, top out op ongeveer 30cm voor zowel mannen als vrouwen, en zijn vaak veel kleiner. De Parson Russell weegt tussen de 5-8 kg, terwijl de Jack Russell gemiddeld 6,4-8 kg weegt, wat aangeeft dat terwijl de Parson Russell groter is, de Jack Russell de neiging heeft om wat meer gedrongen en gespierd te zijn, zoals wordt weerspiegeld binnen hun vergelijkbare gewichtsbereik, ondanks het verschil in lengte van de rassen.

Vacht en kleur

Beide rassen kunnen een verscheidenheid aan verschillende vachtstructuren hebben, glad, ruwharig, of ‘gebroken’ wat een combinatie is van beide soorten in één vacht. Ze hebben ook een gemeenschappelijk scala aan kleuren en patronen in beide rassen, hoewel de Jack Russell kleuring altijd wit is, met een bruine kleur, zwart of beide. De Parson Russell kan worden gezien in een breder scala van kleuren, waaronder al het bovenstaande, maar ook zuiver wit, bruin en wit, een soort van geel en wit, maar ook voornamelijk zwart.

Conformiteit

De Parson Russell terriër is een iets langere, slankere en leggiere hond in vergelijking met de Jack Russell, met fijnere botten en minder spieren, hoewel ze ook zeer mager, pezig en sterk zijn voor hun grootte. De borst van de Parson Russell hond is relatief diep voor hun grootte, en ze hebben een alerte, rechtopstaande houding waardoor ze erg rechtop lijken te staan, een eigenschap die ze delen met de Jack Russell. De pups van zowel de Jack Russel als de Parson Jack Russel zijn ongeveer gelijk aan elkaar qua bouw, hierdoor is het moeilijk te zien welk ras de pup is.

kenmerken parson Jack Russel 

Zowel de Jack Russell als de Parson Russell rassen zijn zeer energieke, levendige en energieke honden die veel beweging en stimulatie nodig hebben, en die onhandelbaar en slecht gedragen kunnen worden als ze niet goed geleid worden. Beide rassen zijn zeer slimme en volhardende honden die goed zijn in het oplossen van problemen, en zeer volhardend zijn wanneer iets hun aandacht trekt! De Jack Russell is misschien iets energieker en meer uitgaand dan de Parson Russell, maar er zit niet veel in, omdat de temperamenten van beide rassen veel gemeen hebben.

Meer informatie over de (Parson) Jack Russel?

Voor meer informatie over de (Parson) Jack Russel, raden we het Jack Russel handboek aan. 

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden