Jack Russel soorten

Er zijn verschillende soorten Jack Russels in Nederland en België te vinden. Het kiezen van een hond voor als huisdier is nooit een gemakkelijke beslissing.  Welke soorten Jack Russels zijn er? Als je op zoek bent naar kleinere rassen om in jouw huishouden te introduceren, kan een van de drie Russel Terrier rassen een goede keuze voor ke zijn.  Er zijn veel overeenkomsten tussen de drie verschillende terrier rassen, maar ook veel verschillen die de reden kunnen zijn dat je de een boven de ander kiest.  De drie Russell Terrier rassen / soorten zijn: Jack Russel Terrier, Parson Russel Terrier, en Russel Terrier.

jack russel soorten

Persoonlijkheid jack russel soorten

De Jack Russell terriër is een vrolijke, energieke hond met een sterke wil om te werken, dit geldt voor alle drie de Jack Russel soorten. Dit ras is het gelukkigst als hij gezelschap krijgt en een taak te doen heeft. Graven is normaal voor een Jack Russel, vooral als hij besluit dat het zijn taak is om jouw tuin te bevrijden van knaagdieren! Jachtvaardigheid is ze met de paplepel ingegoten; het is hun natuur. Het verlangen om te jagen gecombineerd met een hoog energieniveau maakt training een must voor de Jack Russell. Je zult nooit een strijd van wil winnen met een Jack Russell. Omdat hij een blaffende terriër is, kan de Jack Russel vocaal zijn. Echter, deze honden zijn alert en zijn goede waakhonden. Het ras is van nature assertief en verdraagt soms geen jonge kinderen of andere dieren in huis. Ze kunnen vooral agressief zijn tegen andere honden. Deze persoonlijkheid zie je terug bij alle jack russel soorten. 

Samenleven met

Gezien de persoonlijkheid van de drie Jack Russel soorten, is dit ras niet voor iedereen geschikt. Het jachtinstinct kan niet uit het ras worden getraind. Deze honden zien instinctief de huiskat of hamster als prooi. Sommigen kunnen misschien leren om met andere huisdieren om te gaan als ze als pup in huis worden genomen, maar een potentiële voogd moet van tevoren de mogelijkheden overwegen. De Jack Russell heeft veel beweging nodig en een huis met een grote omheinde tuin is het beste. De Jack Russel heeft een drang om te verkennen en te jagen en zal afdwalen; velen zijn dagenlang opgesloten geweest in ondergrondse holen. Als hij binnenshuis wordt gehouden, zijn dagelijkse stevige wandelingen een must, ongeacht de jack russel soort.

Soort 1 – Jack Russel Terriër

Welke verschillende soorten Jack Russel zijn er? Te onderscheiden door zijn korte, meestal witte met bruine delen vacht, is de Jack Russel Terrier soort een energiek ras. Dit ras is sterk afhankelijk van lichaamsbeweging en stimulatie.  Dit ras is over het algemeen vrij van de typische gezondheidsproblemen die zich voordoen bij veel andere rassen, wat leidt tot een relatief lang en gezond leven als hij goed wordt verzorgd.  De Jack Russel is een zeer liefdevol, loyaal en vrolijk ras, en speelt graag spelletjes en met speelgoed, en schiet doorgaans goed op met kinderen.  Het is gemakkelijker dit ras te trainen dan anderen. Deze hond is in staat om indrukwekkende trucs uit te voeren!  Jack Russells zijn erg goed in klimmen, wat betekent dat ze over een hek kunnen klimmen. Ze springen ook.  Een Jack die 12 inches hoog is kan gemakkelijk 2 meter hoogspringen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat hun omgeving geschikt is voor hun capaciteiten.  Een typisch gewicht voor een Jack Russel soort is 14-18 pond.

soorten jack russels

Soort 2 – Parson Russel Terrier

Het belangrijkste verschil tussen de Parson soort Russell en de Jack Russel is hun vacht.  De Parson Russel heeft een langere vacht, en is overwegend wit, met zwart, tan, of grizzle aftekeningen of een driekleurige combinatie.  Hun temperament is net als dat van een Jack Russel, in die zin dat het liefdevolle, loyale, en energieke honden zijn.  Ze hebben beweging en stimulatie nodig, en spelen graag spelletjes en met speelgoed.  Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een Parson Russel vanaf het begin goed traint.  Als dit ras een vinger wordt gegeven, zal hij zeker een hand nemen!  De Parson Russel soort wordt gewoonlijk 14-18 pond zwaar. Wil je meer weten over de Parson Russel Terriër? Klik dan hier om naar het handboek over de Jack Russel te gaan.

Soort 3 – Russel Terrier

Laatste jack russel soort die we behandelen is de terrier. De unieke rechthoekige lichaamsvorm van de Russel Terriers, waarbij het lichaam iets langer is dan de poten, maakt ze duidelijk anders dan de Parson Russel Terrier en de Jack Russell Terrier.  Het zijn uitstekende prestatie honden, die deelnemen aan een verscheidenheid van evenementen. Natuurlijke jacht met inbegrip van grondwerk, behendigheid, rally, gehoorzaamheid, speuren, gaan naar de grond, en conformatie, om er maar een paar te noemen.  Ze zijn ook vaak te vinden als therapie en hulp honden.  De Russel Terriër staat bekend als een levendige, loyale en vriendelijke hond, en doet het goed in een rustige omgeving; zijn neiging tot hyperactiviteit maakt hem gevoeliger voor scherpe geluiden of grillig menselijk gedrag. Het is aan jou om te bepalen welke van de Jack Russel soorten het beste bij jouw past. 

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden