Hoe oud wordt een Jack Russel?

De Jack Russel behoort tot de honden die een vrij lange levensduur hebben wat betekent dat de Jack Russel best wel oud kan worden. Als de dieren worden gespaard van ziekten en op een passende manier worden gehouden, bereiken ze een leeftijd van gemiddeld 13 tot 16 jaar. De Jack Russel is wel een raszuiver ras wat zorgt voor ziektes die van erfelijke afkomst zijn. Aan deze ziektes is helaas niet veel meer te doen dan je Jack Russel een gezond leven te laten leiden met lekker veel wandelingen. Hiermee kan je hoe oud je Jack Russel kan worden verhogen.

Het belang van de grootte voor de levensverwachting van honden

De leeftijd van je Jack Russel verschilt erg per grootte. Veel mensen gaan ervan uit dat één jaar in het leven van een hond gelijk staat aan zeven mensenjaren. De gemiddelde levensverwachting van honden varieert echter tussen 8 en 18 jaar, afhankelijk van het ras. De grootte van de dieren speelt hierbij een cruciale rol. Kleine hondenrassen zoals de Jack Russel hebben meestal een langere levensverwachting dan hun grotere soortgenoten. Normaal gesproken kan men ervan uitgaan dat de verwachte leeftijd afneemt naarmate het ras groter wordt. Terwijl de Jack Russel tot 16 jaar oud is, bereiken zeer grote rassen zoals de Rottweiler of de Newfoundland hond vaak de leeftijd van acht jaar.

hoe oud wordt een jack russel

Andere relevante factoren voor de levensverwachting van honden

Naast ras, of grootte, zijn er andere factoren die de levensverwachting van Jack Russel en andere honden kunnen beïnvloeden. Het spreekt voor zich dat ernstige ziekten of ongelukken kunnen leiden tot de vroegtijdige dood van viervoeters en helaas vaak niet te voorkomen zijn. Daarnaast spelen zaken als stress, overbelasting of een slecht dieet ook een belangrijke rol. Servicehonden sterven bijvoorbeeld vaak eerder, omdat ze tijdens hun missies regelmatig aan grote stress worden blootgesteld. Ook zal de levensverwachting van een Jack Russel of andere hond die minderwaardig voedsel krijgt en kan lijden aan overgewicht, korter zijn dan die van een dier dat normaal wordt gevoed en gevoed.

Tips voor een lange levensverwachting van je Jack Russel

Zoals je kan zien, zijn er nogal wat dingen die de levensverwachting en de gemiddelde leeftijd van je Jack Russell negatief en positief kunnen beïnvloeden. Door het creëren van de juiste omstandigheden in het dagelijks leven van je viervoeter kan je een belangrijke bijdrage leveren aan het lange en gezonde leven van je hond. Zorg voor voldoende beweging. Jack Russels zijn zeer actief en hebben genoeg werk nodig. Daarnaast is het goed voor de gemiddelde leeftijd om stress te vermijden. Actieve honden hebben tijd nodig om te rusten en te herstellen.

Maximale leeftijd verhogen

Als je de maximale leeftijd van jouw Jack Russel wilt verhogen is het goed om op het gewicht van je Jack Russel te letten. Overgewicht heeft fatale gevolgen voor de gezondheid en kan de levensverwachting aanzienlijk verminderen. Bezoek ook regelmatig de dierenarts. Vroegtijdige behandeling is essentieel voor veel ziekten en kan blijvende schade voorkomen. Zorg voor een op de soort afgestemd dieet. Hoogwaardige hondenvoeding kan gezondheidsproblemen helpen voorkomen wat de gemiddelde leeftijd van je Jack Russel weer hoger maakt.

jack russel levensverwachting

Gezonde voeding voor een lang hondenleven

Een op de soort afgestemd dieet is cruciaal voor een lange levensverwachting van je Jack Russel. Met een op de behoefte afgestemde energievoorziening, die onder andere gebaseerd is op de leeftijd en het gewicht van het dier, vermijd je bij je hond zowel ondergewicht als obesitas. Bovendien zorg je er met de voeding van de hoogste kwaliteit voor dat uw viervoeter van alle essentiële voedingsstoffen wordt voorzien en dat er geen intoleranties optreden.  Indien gewenst zijn er verschillende natuurlijke supplementen en hoogwaardige verzorgingsproducten voor honden beschikbaar.

Hoe oud wordt een jack russel?

Een Jack Russel behaald gemiddeld een leeftijd van 13 tot 16 jaar

Meer tips over de Jack Russel?

Meer tips over hoe een gezonde en gelukkige Jack Russel te krijgen, lees je in het Jack Russel Handboek

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden