Jack Russel pup

In dit megablog alle informatie voor een optimale verzorging van de Jack Russel pup. De Jack Russel is zo’n 200 jaar geleden in Engeland ontwikkeld om op vossen te jagen en is een levendig, onafhankelijk en slim hondje. Ze zijn charmant en aanhankelijk, maar ze zijn ook een handvol om te trainen en te beheren. Hoewel dit raszuivere honden zijn, kun je ze nog steeds vinden in asielen en redding groepen. In het begin lijkt deze kleine, schattige en aanhankelijke hond misschien een goede keuze voor nieuwe huisdier ouders en appartement bewoners. Maar het kan zijn dat je verbaasd bent over de energie en de intensiteit van deze kleine Jack Russel pup. Deze honden hebben veel beweging en een stevige, consistente training nodig, anders kunnen ze zich ongewenst gedrag vertonen. Dat gezegd hebbende, als je weet hoe je met een beetje ruwheid om moet gaan en je kunt een energieke Jack Russel pup bijbenen, word je beloond met een liefdevolle en trouwe vriend voor het leven.

Jack Russel puppy

Als je de tijd en het geduld hebt om aan de pup en volwassen hond te besteden, heeft de Jack Russell vele kwaliteiten die hem tot een ideale familiehond maken. Hij is toegewijd aan zijn mensen en vindt het heerlijk om bij hen te zijn. Zijn erfenis als jachthond maakt hem een uitstekende joggingbegeleider als hij eenmaal volgroeid is. Actieve oudere kinderen vinden hem een gelukkige en aanhankelijke speelkameraad, maar zijn onstuimige aard kan de jongere kinderen overweldigen. Aan de andere kant brengt zijn onbevreesde natuur hem vaak in de weg. Hij heeft veel energie en zal niet tevreden zijn met een bezwerende wandeling om het blok. Dit is een hond die houdt van rennen, springen en apporteren. Plan om hem dagelijks 30 tot 45 minuten krachtige lichaamsbeweging te geven. Een Jack Russel pup heeft iets minder beweging nodig buitenshuis. 

jack russel pup

Grootte Jack Russel pup

Jack Russel pups en volwassenen variëren sterk in grootte, omdat er verschillende soorten werden gebruikt voor verschillende doeleinden en op verschillende terreinen. Ze variëren in hoogte van 10 tot 15 centimeter bij de schouder en wegen 13 tot 17 pond.

Gezondheid Jack Russel pups

Jack Russel pups zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsomstandigheden. Niet alle Jack Russel pups zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ziekten als je dit ras overweegt. Als je een Jack Russel puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidstoestand van de beide ouders laat zien. Gezondheidsklachten bewijzen dat een hond is getest op een bepaalde aandoening en dat deze is opgeruimd.

Jack Russel pup voeden

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een Jack Russel pup is 1,25 tot 1,75 kopjes hoogwaardig hondenvoer per dag, verdeeld over twee maaltijden. Hoeveel je volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een luie hond die niet veel beweegt. De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van je pup in plaats van gewoon je Jack Russel eten te geven. 

Jack Russel pup en overgewicht

Houd je Jack Russel pup in goede conditie door zijn eten te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer steeds weg te laten. Als je niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oog test en de praktijktest. Kijk eerst naar hem. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers gespreid naar beneden. Je zou in staat moeten zijn om te voelen, maar niet zijn ribben te zien zonder hard te moeten drukken. Als je dat niet kunt, heeft de Jack Russel pup minder voedsel en meer beweging nodig.

jack russel puppy

Vachtkleur en vachtverzorging

De Jack Russel pup is er in twee vachtsoorten: glad en gebroken. Beide types hebben een dubbele vacht met een grove textuur. De gebroken vacht is iets langer met slechts een vleugje wenkbrauwen en een baard. Sommige Jacks hebben een zogenaamde ruwe vacht, die langer is dan een gebroken vacht. Wat het type ook is, de vacht is nooit gekruld of golvend. Jacks kunnen wit zijn, wit met zwarte of bruine aftekeningen, of tricolor (wit, zwart en bruin). Het wit op het lichaam helpt de jager om de hond in het veld te zien. Beide vachttypes hoeven slechts wekelijks geborsteld te worden om dood en los haar te verwijderen. Als je jouw Jack Russel pup trouw borstelt, zou hij zelden een bad nodig moeten hebben. Gebroken of ruwe vacht moet één of twee keer per jaar worden getrimd. 

Verzorging Jack Russel pup

Naast vachtverzorging heeft je Jack Russel pup meer verzorging nodig. Trim de nagels één of twee keer per maand. Als je ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes getrimde nagels houden de voeten in goede conditie en beschermen je schenen tegen krassen als je Jack enthousiast omhoog springt om je te begroeten. Andere verzorging die je Jack Russel pup nodig heeft is tandhygiëne. Poets de tanden van je Jack Russel pup minstens twee of drie keer per week om tandsteenvorming en parodontale aandoeningen te voorkomen, dagelijks voor het beste resultaat.

Kinderen, andere huisdieren en Jack Russel pups

Jack Russel pups zijn liefdevolle en aanhankelijke honden die het goed kunnen doen in huizen met oudere kinderen die begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan. Ze zijn niet geschikt voor huizen met jonge kinderen. Naast het feit dat ze onstuimig zijn, kunnen ze breken als ze ruw worden behandeld. Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat ze bijten of oor- of staarttrekken van de kant van beide partijen. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet of om te proberen het voedsel van de hond weg te halen. Sommige Jack Russel pups zijn agressief tegen andere honden, vooral tegen honden van hetzelfde geslacht. Ze hebben een sterke prooidrift en zullen katten en andere kleine dieren opjagen. 

Opvoeden Jack Russel pup

Het opvoeden van een Jack Russell pup vereist geduld, consistentie en toewijding. Hieronder enkele tips om te helpen bij het opvoeden van jouw nieuwe pup:

  1. Begin met de basis: Leer de pup de basiscommando’s zoals “zit”, “blijf” en “kom hier”. Beloon hem met traktaties en veel positieve bekrachtiging wanneer hij deze commando’s goed uitvoert.
  2. Socialisatie: Het is belangrijk om jouw pup te socialiseren met andere honden, mensen en dieren om hem te helpen wennen aan verschillende situaties en ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt in verschillende omgevingen.
  3. Zindelijkheidstraining: Zorg ervoor dat je de pup regelmatig uitlaat en beloon hem als hij buiten zijn behoeften doet. Wees geduldig tijdens dit proces, want het kan even duren voordat de pup volledig zindelijk is.
  4. Training tegen bijten: Jack Russells hebben de neiging om veel te bijten tijdens het spelen, dus het is belangrijk om ze te leren wat wel en niet acceptabel is. Corrigeer ongewenst gedrag door afleiding of door een korte time-out.
  5. Voldoende beweging: Jack Russells hebben veel energie en hebben dagelijks voldoende beweging nodig om gezond te blijven. Maak regelmatig wandelingen, speel spelletjes of oefeningen samen.
  6. Consistentie: Zorg voor consistente regels in huis en wees consequent in uw trainingstechnieken, dit zal helpen bij de opvoeding van jouw Jack Russell pup.

Het opvoeden van een Jack Russell pup kan uitdagend zijn, maar door geduldig te zijn en deze tips toe te passen kunt jij ervoor zorgen dat je een gelukkige, gezonde hond krijgt die goed getraind is!

Socialisatie Jack Russel pup

Socialisatie is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een Jack Russell pup. Hieronder volgen enkele tips om jouw puppy te socialiseren:

Begin vroeg: Begin met de socialisatie van jouw Jack Russell pup zo vroeg mogelijk, bij voorkeur tussen 3 en 14 weken oud, omdat dit het belangrijkste venster is voor het aanleren van sociale vaardigheden.

Introduceer de pup aan verschillende mensen: Laat de pup kennismaken met verschillende soorten mensen, waaronder mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. Zorg ervoor dat ze positieve ervaringen hebben met iedereen die ze ontmoeten.

Laat de pup kennismaken met andere dieren: Laat de pup kennismaken met andere honden en dieren om hen te helpen wennen aan verschillende soorten gedrag en lichaamstaal.

Neem de pup mee naar nieuwe plaatsen: Neem de Jack Russell pup mee naar verschillende locaties zoals parken, stranden of drukke straten zodat hij kan wennen aan nieuwe omgevingen.

Beloon goed gedrag: Beloon de pup wanneer hij zich goed gedraagt tijdens het socialisatieproces door middel van traktaties of lof.

Wees geduldig: Geef je hond de tijd om zich aan te passen aan nieuwe ervaringen en situaties. Forceer hem niet in situaties waarin hij zich ongemakkelijk voelt.

Door deze tips toe te passen kan jij ervoor zorgen dat de Jack Russell pup goed gesocialiseerd wordt en zich ontwikkelt tot een gelukkige en zelfverzekerde hond!

Meer informatie over de Jack Russel puppy? 

Mocht je na het lezen van dit artikel meer informatie willen hebben over de Jack Russel bekijk dan eens het handboek voor de Jack Russel via deze link. In dit handboek vind je veel informatie over de Jack Russel. Je kan bijvoorbeeld lezen over hoe je een Jack Russel goed kunt opvoeden en trainen, over het kopen van een Jack Russel en alle verdere informatie die je nodig hebt om een Jack Russel pup te kunnen houden. 

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden