Jack Russel natvoer

Allereerst is niet het type natvoer of brokken bepalend voor je Jack Russel, maar de inhoud. Dit betekent dat zowel droog- als natvoer je Jack Russel kan voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, zolang de ingrediënten maar van hoge kwaliteit zijn en de samenstelling goed is. Beide soorten hondenvoer hebben hun voor- en nadelen, dus het is uiteindelijk niet een kwestie van goed of fout, maar eerder persoonlijke mogelijkheden en eisen die bepalen welk hondenvoer je uiteindelijk kiest. Om de keuze wat gemakkelijker te maken, willen we de hondenvoerkwestie ophelderen en de voor- en nadelen van de verschillende vormen van natvoer en brokken voor jouw Jack Russel in kaart brengen.

Wat zijn de verschillen tussen nat- en droogvoer voor de Jack Russel?

Het fundamentele verschil tussen droog en natvoer voor je Jack Russel is vooral het verschillende watergehalte. Terwijl droogvoer een vochtgehalte van slechts 3 tot 12% heeft, ligt dit bij natvoer tussen 60 en 84%. Dit enorme verschil beïnvloedt de houdbaarheid van het voedsel, omdat droogvoer aanzienlijk langer kan worden bewaard dan natvoer. Er zijn ook aanzienlijke schommelingen tussen nat- en droogvoer wat betreft het caloriegehalte. Bij droogvoer verbruiken honden veel calorieën in kleine hoeveelheden. Honden moeten daarentegen twee tot drie keer zoveel natvoer eten om dezelfde calorische waarde te bereiken. De vraag welke voeding beter is voor het gebit van de Jack Russel is ook discutabel. De ene kant stelt dat de harde consistentie van droogvoer de tanden reinigt, terwijl de andere kant beweert dat droogvoer te stevig aan de tanden blijft vastzitten, wat tot tandproblemen kan leiden waardoor natvoer voor de Jack Russel beter is.

jack russel natvoer

Wat zijn de voordelen van natvoer voor de jack Russel?

Terwijl droogvoer vooral voordelen voor de eigenaar met zich meebrengt op het gebied van prijs, netheid en gemak, komen de voordelen van natvoer de Jack Russel zelf ten goede. De meeste honden zouden waarschijnlijk voor natvoer kiezen als ze zelf konden kiezen, omdat natvoer, dat intenser is in geur en smaak, gewoonweg beter smaakt. Vooral het hoge watergehalte heeft een positief effect: omdat het voer het lichaam al van een grote hoeveelheid vloeistof voorziet, is het gemakkelijker om de vochtbehoefte van een hond te dekken met natvoer dan met droogvoer. Daarom is natvoer vooral aan te bevelen voor Jack Russels die overdag niet veel drinken. 

Natvoer en overgewicht Jack Russel

Voor Jack Russels die de neiging hebben om te zwaar te worden, kan natvoer soms ook de betere keuze zijn, mits de oorzaak van het overgewicht is dat de hond graag eet. Vooral honden met een grote eetlust behouden vaak een lager gewicht met natvoer. Door de lagere energie-inhoud per portie kunnen ze veel eten zonder hun caloriebehoefte te overschrijden. Hierdoor is natvoer beter voor Jack Russels die overgewicht hebben of die niet veel bewegen en hierdoor snel dikker worden. 

Is een combinatie van brokken en natvoer mogelijk?

Aangezien zowel droog- als natvoer verschillende voordelen bieden, ligt het voor de hand dat het het beste is om Jack Russels eenvoudigweg een combinatie van beide te voeren. In principe is daar niets op tegen, maar je moet de twee soorten voer niet mengen en altijd op verschillende tijdstippen serveren. Vanwege het hoge energiegehalte van natvoer moet je er ook op letten dat de dagelijkse inname niet wordt overschreden, ondanks het feit dat er tussen nat- en droogvoer wordt gewisseld. Bekijk hier de aanbiedingen voor natvoer voor Jack Russels op Bol.com.