Jack Russel ruwhaar

In dit blog alles over de kenmerken en verzorging van de ruwharige jack russel. Omdat Jack Russels met drie verschillende vachtsoorten komen, vereist elk van hen een andere verzorging. En gezien dat, sommige vachttypes vereisen meer verzorging dan andere. Gladde vacht Jack Russels hebben een korte, gladde vacht die dicht bij het lichaam ligt. Langharige Jack Russel terriërs hebben een gladde ondervacht met langere draadharen, meestal op het gezicht, lichaam of benen. Een lange, dichte ondervacht met lang draadhaar is typisch voor ruwharige Jack Russels. Alle vachttypes moeten hard, dicht en weerbestendig zijn en plat op het lichaam liggen. De gladde vacht van Jack Russel werpt het meest, maar vereist minder verzorging. Aan de andere kant, de ruwharige Jack Russel werpt minder, maar ze moeten wel met de hand gestript te worden. Bekijk voordat je een pup koopt in bijvoorbeeld het asiel welke soorten vacht er allemaal beschikbaar is en neem een goed overwogen besluit.

Ruwharige Jack Russel

Hoewel hun vacht als grof en ruw worden beschouwd, hebben de ruwharige Jack Russels nog steeds de winnende persoonlijkheden. Als je een ruwharige Jack Russel hebt, zal je merken dat je hond een langere vacht heeft die zijn hele lichaam bedekt. De vacht is van nature pezig en recht en groeit vaak in verschillende richtingen voor een getextureerde look. De ruwe vacht kan groeien van een tot twee centimeter lang en moet je lieve terriër beschermen tegen alle elementen. Hoewel de ruwharige Jack Russel geen extra verzorging nodig heeft op regelmatige basis in vergelijking met de gladde vacht, zal het speciale aandacht nodig hebben voor de showring.

jack russel ruwhaar

De ruwe vacht

Ruwharige Jack Russels hebben wat meer werk nodig. Als je de vacht op natuurlijke wijze laat groeien, ziet deze er misschien niet netjes en opgeruimd uit. Hoewel het verzorgen van de ruwheid of gebroken vacht meer aandacht heeft, kun je ook meer voldoening halen uit het eindproduct. Houd altijd in gedachten dat de Jack Russel een dubbele vacht heeft: hij heeft een ondervacht en een overvacht. De overvacht bestaat uit de grovere haren die de ruwharige Jack Russel beschermen tegen alles van buitenaf.

Verzorging Jack Russel ruwhaar

Begin met het grondig kammen en borstelen van de ruwe vacht van je Jack Russel om het dode haar en vuil los te maken. Doe vervolgens een stap terug en beslis of de hond ontdaan moet worden van meer opgehoopt dood haar. Strippen betekent het voorzichtig uittrekken van de dode, losse haren met de hand. Een stripmes is een hulpmiddel voor het strippen van de vacht van de hond, en is voor de beginnende baasjes een goed hulpmiddel om makkelijker vuilen en haren te verwijderen dam met je blote handen strippen. Pas op met een Jack Russel pup, deze moeten nog erg wennen aan deze manier van verzorging van hun ruwe vacht.

Ruwe vacht strippen Jack Russel

Gebruik de stripmessen om het dode haar uit de vacht van je ruwharige Jack Russel te verwijderen. Trek altijd in de richting waarin het haar groeit. Begin bij de kop van de Jack Russel en ga verder naar de nek en schouders, dan de rug en de dijen, eindigend met de zijkanten. Een fijne stripmes verwijdert de ondervacht. Zorg ervoor dat je niet te veel van de ondervacht, die de jas van de hond is, verwijdert. Een hond met te veel gestripte ondervacht verliest de efficiëntie en het comfort van deze jas waardoor je ruwharige Jack Russel het bijvoorbeeld snel koud kan krijgen en ziek kan worden.

Verder verzorgen

Wanneer al het lange haar is getrokken en je lieve jack russel ruwhaar eruitziet alsof hij in zijn ondergoed zit, kan je hem een beetje laten rusten terwijl je bijvoorbeeld zijn nagels knipt, voorzichtig ongewenste haren tussen zijn tenen verwijdert met behulp van de schaar, en hem over het algemeen helemaal controleert op rare plekken en bultjes die er eerst niet zaten. Wanneer deze verzorging is voltooid, markeer je de datum op een kalender en omcirkelt je de datum tien dagen later. Hark op de tiende dag de ondervacht uit met het trimmermes. Een trimmermes heeft aan één kant tanden en een houten handvat. Hierna ziet je ruwharige Jack Russel terriër er weer helemaal fris en fruitig uit en kan hij er weer een poosje tegenaan.

Meer leren over de Jack Russel?

Meer tips over hoe een gezonde en gelukkige Jack Russel te krijgen, lees je in het Jack Russel Handboek

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden