Jack Russel opvoeden

Voor jouw Jack Russel puppy is je huis een avonturenspeeltuin als het opvoeden niet correct is gebeurd. Bescherm de nieuwe puppy en berg je gevaarlijke spullen op. Dan kan je daarna beginnen met de opvoeding van de Jack Russel. Berg alle kauwbare voorwerpen op die kunnen worden ingeslikt. Maak elektrische bekabeling veilig achter meubels of bedek de kabels. Blokkeer de toegang tot kamers waar puppy’s plassen of poepen schade kunnen aanrichten. Als je denkt dat de klus geklaard is, ga dan zelf op de grond staan. Controleer vanuit het gezichtspunt van een puppy onder de bank en op alle plaatsen die je normaal gesproken niet ziet. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je niets mist. In een veilig huis is het makkelijker om je Jack Russel op te voeden. 

Jack Russel opvoeden – Afbakenen ruimte

Voor velen kan de gedachte aan het beperken van een gloednieuwe pup tot een bepaald deel van het huis of een bench vreselijk aanvoelen. Het horen van je pup kan jouw wilskracht zeker op de proef stellen, maar als je jouw Jack Russel op een plek houdt die klein genoeg is, leer je hem of haar snel wennen aan deze ruimtes. Dit is een belangrijk facet in het opvoeden van de Jack Russel. Opsluitingstraining is effectief om een veelvoud aan redenen. Je puppy zal zich bijvoorbeeld niet willen ontlasten in een kleine ruimte die hij niet kan verlaten. Opsluitingstraining helpt ook om je Jack Russel puppy veilig te houden. Als je bijvoorbeeld niet thuis bent en je puppy de vrije loop laat, kunnen ze in iets terechtkomen of ergens vast komen te zitten. Uiteindelijk zal je puppy, met de juiste opvoeding, die ruimte als zijn eigen, persoonlijke terrein gaan beschouwen. Het zal een veilige plek zijn waar ze zich kunnen terugtrekken als ze zich overweldigd voelen of gewoon wat rust willen. Het kan zijn dat ze daar al snel een dutje gaan doen en ze kunnen het zelfs verkiezen boven uw menselijk meubilair als ze op zoek zijn naar een rustplek. En dat is wat je uiteindelijk wil bereiken in het opvoeden van de Jack Russel. 

jack russel opvoeden

Jack Russel opvoeden – Wees de leider 

Jack Russel Puppy’s worden geboren met het instinct om een roedelleider te volgen, dus vanaf de eerste dag moet je in de opvoeding zorgen voor sterk, consistent leiderschap. Het is gemakkelijk om niet streng te zijn als je je puppy of volwassen hond ziet. Ze zijn immers harig en ronduit schattig. Hoe kon je nee zeggen tegen dat dierbare gezicht? Je Jack Russel pup over je heen laten lopen is echter dat laatste wat je moet doen als je een goed opgevoede hond wilt. Puppy’s verlangen naar leiderschap, en als je ze dat niet geeft, zullen ze jouw zwakte oppakken en zich misdragen. Dit kan inhouden dat ze aan de lijn trekken, overmatig blaffen, op dingen kauwen die ze niet horen te doen en angst ontwikkelen. Aan de andere kant moet je niet overboord gaan en overmatig domineren. Dit zal je Jack Russel alleen maar bang maken en leiden tot onbedoelde agressie, blijf stevig, eerlijk, zelfverzekerd en vriendelijk tijdens het opvoeden.

Lijn training Jack Russel

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor een goed gedrag van je Jack Russel pup. Een vermoeide hond is immers een goed opgevoede hond. Wandelingen maken is een van de beste manieren om hun energie op een productieve manier te besteden. Maar eerst moet je ze trainen hoe ze naast je aan de lijn moeten lopen en te leren luisteren. De eerste stap is om het deel over de roedelleider te onthouden. Je zult je meer dan ooit zo moeten gedragen. Dit houdt ook in dat je de eerste bent die de deur uitgaat en de eerste die binnenkomt. Wees hier streng in tijdens het opvoeden van de Jack Russel. 

Beginnen met lijn training tijdens opvoeden Jack Russel

Om te beginnen met het opvoeden raden we je aan om je Jack Russel te laten wennen aan het feit dat hij binnenshuis aan de lijn is. Doe de riem aan en loop om het huis heen. Dit is het begin van de training. Geef je pup een paar traktaties om aan te geven dat het aan de lijn hebben iets positiefs is. De volgende stap is om naar buiten te gaan op een plek die relatief vrij is van afleiding, zoals een rustige straat of een afgelegen park. Dit maakt het veel gemakkelijker voor uw puppy om zich tijdens de beginfase te concentreren. Als je begint met lopen, hou je jouw hond aan één kant en geef je hem voldoende riem om comfortabel te kunnen lopen, maar kom niet te ver vooruit. Zo voed je de Jack Russel langzaam op. 

jack russel opvoeding

Jack Russel opvoeden – socialisatie 

Er zijn verschillende manieren om je Jack Russel pup te laten socialiseren met verschillende dingen. Socialisatie is een erg belangrijk punt tijdens het opvoeden en trainen van je Jack Russel. Laat andere mensen met je hond omgaan. Voorzichtig natuurlijk, maar wees niet bang om anderen te laten spelen en knuffelen met je Jack Russel tijdens de opvoeding. Stel ze ook bloot aan geluiden. Geluiden in de keuken. Mensen praten luid. Kinderen die schreeuwen. De TV speelt. Muziek die schreeuwt. Het leven zit vol met geluiden, en het is belangrijk dat je hond er niet te gevoelig voor is. Haal eens hun etensbak weg. Als je pup aan het eten is, loop dan naar boven en neem hun eten tijdelijk mee. Ik weet het, ik weet het, dit lijkt gemeen, maar het helpt echt om te voorkomen dat je pup territoriaal om hun voedsel heen gaat. Dit is belangrijk tijdens het opvoeden van je Jack Russel.

Nieuwe mensen ontmoeten

Ontmoet nieuwe mensen en huisdieren tijdens het opvoeden van je Jack Russel pup. Stel je hond voortdurend voor aan familie, vrienden, buren en anderen in je leven. En vergeet niet om ook andere dieren te ontmoeten! Geef ze alleen de tijd. Aan de andere kant, als je hond nooit alleen tijd heeft, zullen ze angstig worden als ze eindelijk alleen gelaten worden. Het is dus goed om ze soms vanaf het begin alleen te laten. Het trainen van je Jack Russel pup gebeurt niet van de ene op de andere dag, het vereist geduld en doorzettingsvermogen samen met een beetje vallen en opstaan. Het correct opvoeden van de Jack Russel  doe je niet in een dag, dit neemt maanden in beslag. 

Meer informatie over het opvoeden van de Jack Russel? 

Wil je na het lezen van dit artikel meer informatie over het trainen en opvoeden van je Jack Russel? Bekijk dan eens het handboek voor de Jack Russel. Hierin vind je veel informatie over de Jack Russel en bijvoorbeeld de opvoeding en training van de Jack Russel. Zo ben je volledig voorbereid voor wanneer je je met je Jack Russel thuiskomt. Klik op deze link om naar het handboek voor de Jack Russel te gaan.  

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden