Jack Russel club 

Wanneer je een Jack Russel wil kan je een Jack Russel club aanspreken. Clubs hebben vaak goede contacten met verschillende betrouwbare fokkers waardoor het vinden van de juiste Jack Russel voor jou makkelijker wordt. clubs houden vaak een oogje in het zeil bij de fokker en weten zo of de honden op een goede manier grootgebracht worden. Naast dat Jack Russel clubs zich bezighouden met de fokkers houden ze zich met nog veel meer belangrijke dingen bezig.  

Doel club > Waarborgen Jack Russel ras 

Een goede Jack Russel club zal haar eigen onderzoeken naar de gezondheid van het ras uitvoeren en ook gebruik maken van onderzoeken die door andere onderzoekers worden gepubliceerd. Resultaten moeten worden gepubliceerd en openlijk worden gedeeld. Van leden van Jack Russel club wordt verwacht dat zij aan dergelijke onderzoeken meewerken en, indien nodig, gezondheidscertificaten, DNA-testresultaten en stamboominformatie verstrekken. 

jack russel club

Gezondheidstesten  

Indien een Jack Russel club gezondheids- en genetische screeningsprogramma’s heeft, moeten de resultaten beschikbaar zijn in een open register. Dit kan zijn op de website van de rasvereniging zelf. Zodat alle fokkers, eigenaars en kopers kunnen nagaan welke honden zijn gescreend en wat de resultaten daarvan zijn. Informatie over gezondheidsproblemen en eventuele screenings-/testprogramma’s zou online beschikbaar moeten zijn en kan ook in nieuwsbrieven of via sociale media aan de Jack Russel club leden worden meegedeeld.  

Fokprotocollen Jack Russel club 

Je kan bij een Jack Russel club aankloppen wanneer je hulp nodig hebt met bijvoorbeeld het fokken van honden. Advies over fokprotocollen om problemen aan te pakken moet eenvoudig en assertief worden geformuleerd. Met de verwachting dat het advies door alle leden van de rasvereniging zal worden opgevolgd. Deze informatie moet regelmatig worden bijgewerkt. Van een Jack Russel club mag worden verwacht dat zij seminars voor deskundigen over ras gerelateerde gezondheidskwesties en genetica organiseert en financiert. Plus dat zij zoveel mogelijk leden en eigenaars aanmoedigt om deze seminars bij te wonen. Hierdoor is een Jack Russel club een goede bron van informatie.

club jack russel

Huisdiereigenaren en organisatie  

Van oudsher spelen eigenaars van huisdieren geen rol in Jack Russel club. Tegenwoordig nemen sommige ras clubs eigenaren van honden op in hun commissies. Zodat hun perspectief in overweging kan worden genomen. Vooral met betrekking tot gezondheid en welzijn. Eigenaars van huisdieren moeten in de club worden verwelkomd en hun mening moet worden gerespecteerd, ook al maken zij geen deel uit van de fok- en showgemeenschap. Het Gezondheidscomité van een Jack Russel club kan ook vertegenwoordigers van eigenaars van gezelschapsdieren omvatten. Meer informatie over het vinden van een Jack Russel, opvoeding en verzorging? bekijk het Jack Russel handboek.

handboek jack russel

Jack Russel handboek Downloaden